Historie

Dordrecht heeft een fraaie historische binnenstad en alle culturele voorzieningen liggen op loopafstand van elkaar. Daarnaast is Dordrecht trots op haar erfgoed. Naast de vele monumenten die de stad telt, krijgen veel gebouwen met een rijk verleden een nieuwe bestemming dankzij creatieve ondernemers, enthousiaste inwoners en bevlogen particulieren. Maar ook door een stadsbestuur dat zijn nek wil uitsteken voor het behoud van erfgoed in de stad, zoals het uit begin 1900 stammende Energiehuis aan de Noordendijk op de rand van het nieuw te ontwikkelen gebied Stadswerven.

Het gebouw
In 1905 is het eerste gedeelte van het Energiehuis als gemeentelijke elektriciteitscentrale in gebruik genomen.

In die tijd werd het gebouw geflankeerd door een flinke schoorsteen en werd er later op de hoek met de Noordendijk ook nog een portiersloge tegen aan gebouwd. Deze is nu weer gesloopt, zodat de originele gevel weer te zien is, weliswaar zonder schoorsteen. In dit gedeelte van het Energiehuis uit 1905 zijn de hallen omgetoverd tot de muziekzaal (Ketel 1). In de andere hal bevindt zich Grand café | Bistro | Bar Khotinsky.

Het middendeel stamt uit 1918, hier bevinden zich de cursusruimtes en (dans)studio’s van ToBe met in de kelder de Popcentrale.

Het laatste en grootste bouwdeel van het Energiehuis dateert uit 1928. In dit gedeelte bevinden zich de diverse ruimtes van Bibelot (Main Stage, Power Stage en Brandstof), Kunstmin en Muziektheater Hollands Diep (Machine 3).

Ontwikkeling
Het Energiehuis functioneert sinds 2013 als podium, productiehuis, repetitieruimte, educatie- en ontmoetingsplek voor amateurs en professionals, (jonge) makers en producenten en hoopt zich in een hoog tempo te ontwikkelen tot een culturele en recreatieve regionale trekpleister van formaat.

Het gebied Stadswerven ligt tegen de oude binnenstad van Dordrecht aan. Stadswerven wordt ontwikkeld tot een levendige stadswijk vlakbij de Dordtse binnenstad, met naast circa 1.400 woningen ook ruimte voor werk, winkels, horeca, culturele en andere vrijetijdsvoorzieningen. Het Wantij ligt in het hart van het plan, als een ‘binnenmeer’ met een nieuwe brug die een belangrijke verbinding legt met de historische binnenstad. Op de rand van het gebied Stadswerven, langs de Noordendijk, zijn de molen en het Energiehuis overblijfselen uit de industriële periode van het begin van de 20e eeuw.